Spridd bröstcancer är annorlunda än tidigare stadier av bröstcancer. Cancerceller från den ursprungliga tumören har spridit sig och bildat nya tumörer i andra delar av kroppen. Spridd bröstcancer, eller metastaserad bröstcancer som det också kallas är en kronisk sjukdom. Det innebär att sjukdomen kräver livslång behandling.
Gemensamt för alla cancersjukdomar är att vissa typer av celler delar sig okontrollerat. En del av diagnosen spridd bröstcancer är att ta reda på vilken typ av cancer det är. Det hjälper läkaren att veta vilka behandlingar som är aktuella för den specifika individen. Det är naturligt att känna sig oroad och att behöva stöd för att lära sig leva med spridd bröstcancer.
Se gärna filmen om bröstcancer.
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. I Sverige drabbas omkring 1 500 kvinnor per år av spridd bröstcancer.
mBC (förkortning av metastaserad bröstcancer),
även kallat bröstcancer i stadium IV, innebär att bröstcancern har spridit sig utanför bröstet och närliggande lymfkörtlar till andra organ, t.ex. lungorna, levern eller hjärnan. Detta kallas för att cancern har metastaserat och har blivit en spridd bröstcancer. Den vanligast förekommande bröstcancertypen är hormonreceptorpositiv bröstcancer.
Metastaser som upptäcks i andra delar av kroppen än brösten minskar chanserna att man ska bli frisk, men det finns ändå goda möjligheter att sjukdomen kan bromsas upp. Det finns också bra sätt att lindra smärta och biverkningar. I många fall kan man leva ett gott liv i flera år, även om cancern finns kvar i kroppen.