Symtom

Vilka symtom som kan uppkomma och upplevas under sjukdomsförloppet kan skilja sig avsevärt från person till person och beror framför allt på var i kroppen metastaserna har bildats.

Symtom vid spridd bröstcancer

Berätta alltid för din doktor eller din sköterska om symtom uppkommer som du känner av. De kan avgöra om de beror på en biverkan av behandlingen eller om det beror på själva cancern. De kan hitta sätt att hjälpa dig med att ta reda på vad symtomen beror på. Det kan också finnas kompletterande behandlingar för att till exempel lindra eventuell smärta.

​​​​​​​

Symtom vid spridd bröstcancer:

  • Skelettmetastaser är den vanligaste orsaken till cancerrelaterad smärta. Skelettmetastaser kan orsaka smärta (ofta rörelserelaterad), frakturer på grund av att skelettet blir svagare, ryggradskompression, anemi och utmattning.
  • Levermetastaser ger oftast få kännbara symtom men trötthet och allmänpåverkan är vanligt. Även gulsot, klåda eller utslag, buksmärtor, aptitlöshet, illamående och kräkningar kan förekomma.
  • Lungmetastaser kan förekomma i ena eller båda lungorna. Kan ge symtom som kronisk hosta, andnöd eller aptitlöshet. Inta alla som får symtom.
  • Metastaser i hjärnan kan ge olika symtom beroende på var i hjärnan metastaserna sitter. Svår huvudvärk, synstörningar, kramper, kräkningar, minnesförlust eller illamående, beteende- eller personlighetsförändringar är några tecken på symtom. 

I vilken grad tillvaron och vardagslivet begränsas av symtomen beror framförallt på var i kroppen det har bildats metastaser, och det kan variera mycket från person till person. Om man har ont eller upplever andra symtom ska man alltid ta upp det med sin läkare eller sjuksköterska.

Det är inte ovanligt att personer med cancer drabbas av trötthet eller utmattning, kallat Fatigue.

Om man drabbas av fatigue är man mer än bara lite trött, man är totalt utmattad.

  • Man kan bli trött av sorgen och av oro för framtiden. Fatigue är en aspekt av själva sjukdomen, eller en biverkan av vissa behandlingar. För att lära dig mer om vad fatigue är och vad du kan göra för att må bättre, ladda gärna ner patientbrochyren om Fatigue som finns här på hemsidan under stöd och material.

Det är naturligt att behöva emotionellt och psykologiskt stöd för att lära sig leva med spridd bröstcancer. Det finns många sätt att få hjälp, och det finns många personer med speciell utbildning för att hjälpa kvinnor som är drabbade. De kan hjälpa till att hantera eventuella jobbiga känslor som kommer fram när man lever med spridd bröstcancer. Fråga din läkare eller sjuksköterska så hjälper dom dig.

Stöd

Bröstcancer kan få en stor inverkan på ditt liv. Det blir lättare att hantera din sjukdom om du har stöd från familj, vänner och dem som vårdar dig. Det finns stöd att få samt en del verktyg som du kan ha användning av.

LÄS MER OM STÖD OCH MATERIAL

Här kan du läsa mer om stöd och material

Cancer kan få en avgörande inverkan på ditt liv. Det kan uppstå många frågor när du får reda på att du behöver starta eller ändra behandling. Det är helt normalt att känna sig oroad och lite fundersam. Din läkare eller sjuksköterska finns där för att hjälpa dig att navigera under din behandling. Det finns även stöd att få samt en del verktyg som du kan ha användning för.

Biverkningar

Liksom alla läkemedel kan Ibrance orsaka biverkningar. Det är viktigt att du känner igen eventuella symtom. Läs mer om de vanligaste biverkningarna och vad du ska göra om du misstänker en biverkning.

Läs mer
undefined
Read More

Behandling

Det är viktigt att du är delaktig i din behandling. För att känna dig förberedd kan du här få information om hur din behandling med Ibrance går till.

Läs mer
Read More

Om Ibrance

Ibrance är ett receptbelagt läkemedel som är godkänt för att behandla kvinnor med en viss typ av bröstcancer. Din läkare har ordinerat dig Ibrance därför att han eller hon anser att det är det lämpligaste läkemedlet för dig i den här fasen av behandlingen.

Läs mer
Read More

Du lämnar nu denna site

Klicka Fortsätt för att gå vidare, annars klicka på krysset.

Ångra Fortsätt